Een Tank voor Heeren

Cartier Tank

Louis Cartier had al veel succes met zijn Santos horloge toen hij in 1916 door het Franse leger werd gevraagd om een horloge voor hun soldaten te maken. De Eerste Wereldoorlog was immers in volle gang en veel officieren hadden een horloge nodig om de tijd in de loopgraven af te lezen. Een zakhorloge raakte snel kwijt en het Santos polshorloge was te groot en te kwetsbaar om in de loopgraaf te dragen. Daarom besloot Cartier een nieuw horloge te ontwerpen: het eveneens een rechthoekige kast, maar was veel kleiner dan de Santos. Ook was de kast uit 1 blok staal geslepen, waardoor de kast aanzienlijker sterker en beter was. De meest bijzondere ontwikkeling was de stalen band die bestond uit aan elkaar geschroefde stalen plaatjes (een leren band was veel te kwetsbaar). Omdat deze band veel leek op de rupsband van een legertank kreeg het horloge de bijnaam Tank.

De Tank werd het standaard horloge van zowel het Franse en Engelse leger. Het was het eerste polshorloge ter wereld met een stalen band en ook het eerste horloge dat met massaproductie gemaakt werd: doordat veel soldaten sneuvelden moesten er in snel tempo nieuwe horloges gemaakt. Op kosten van het Franse leger kon Cartier zijn gehele fabriek mechaniseren.

Na de oorlog mochten alle soldaten hun horloge mee naar huis nemen. Hierdoor werd een Cartier Tank horloge een symbool van heldhaftigheid en moed. Louis Cartier besloot hier handig op in te spelen en ging ook Tank horloges verkopen aan particulieren. Mannen die voor held wilden spelen, maakten nu met een gekocht tank horloge indruk op de vrouwen.

De Cartier Tank wordt, vandaag de dag, nog steeds gedragen door Heeren die zich niet wensen te bezondigen aan de huidige 'duikklokkencultuur'!